En 28-åring från Sandviken kuggade uppkörningen 37 gånger. Foto: TT

Kuggade uppkörningen 37 gånger – lista över de som har kört upp flest gånger

Publicerad

En 28-åring från Sandviken kuggade uppkörningen 37 gånger. Ytterligare nio personer i länet har misslyckats med att köra upp mellan 20 och 30 gånger under de senaste sex åren.

Trafikverkets statistik från 2013 och fram till i dag, som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt, visar att tio personer i Gävleborgs län har haft extra svårt att klara uppkörningen.

”Ytterst ovanligt”

Förutom en 28-åring från Sandviken har ytterligare nio personer misslyckats mellan 20 och 30 gånger.

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Nyhetsbyrån Siren.

”Finns inget hinder”

Trafikverket uppmanar att människor hushåller med sina provtillfällen och satsar på utbildning istället för omprov.

– Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.

*Siffrorna gäller personer som har genomfört 15 körprov eller fler för behörighet B under perioden 1 januari 2013 till 11 oktober 2019 på Trafikverket. Prov som har genomförts på Försvarsmakten eller gymnasieskolor är inte inräknade. 

Fakta

Visa

Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger. Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor. Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Källa: Trafikverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer