Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butikchefen Maria Kjetselberg svarar på frågor om kundernas nya beteende Foto: Alberto Lozano/SVT

Tre frågor om: Kundernas nya beteende – allt fler ”smarthandlar”

Uppdaterad
Publicerad

Att fylla kundvagnen utan att behöva tömma plånboken är något som har blivit allt svårare för de svenska familjerna. Många har börjat handla på ett annat sätt medan försäljningen av de billigare alternativen har ökat.

Att handla varor på extrapris, i kampanj och eller i storpack har blivit allt vanligare under de senaste månaderna. Ägg, smör, bröd och kaffe är några varor som har ökat markant i pris och därför väljer många att köpa storpack så att kilopriset blir lite lägre.

– Vi ser att många fler kunder tar del av kampanjvaror, det är ny tendens, säger Maria Kjetselberg som är butikschef på en mataffär i Gävle.

I klippet ovan svarar Maria Kjetselberg på tre frågor om kundernas nya beteende.

Hur håller du nere kostnaderna på matkvittot? Dela med dig av dina spartips i vår chatt!

Micke • Jag har alltid köpt produkter som har kort datum och fryst in samt utgående produkter o valt med omsorg var jag köper vad. Köpt t.ex. 10 tubar tandkräm som såldes ut för att ha ett tag. (Lånade 100kr till det inköpet) på sådant sätt, samt med att räkna varje dag saldo delat I antal dagar till utbetalning, har jag fått det att gå runt. Jag lever på sjukersättning med 3 pojkar halvtid. Som det blivit nu med prisökningar har vi inte längre råd med chips fredagar, eller äta tacos osv. Gränsfall att ha råd med skolresorna åt barnen.

Annelie Nilsson • Handlar klimatsmarta matkassar (20 kr/kasse; innehåller grönsaker o frukt som sorterats ut) på Lidl - ICA har något liknande. Köper torkade linser, bönor och en del grönsaker på mataffärer som drivs av invandrare från Mellanöstern; de har inga reklamutskick o färre mellanhänder vilket gör att man kan handla billigt där.

Emma • Titta på energi per krona. Vissa varor är billiga men ger inte tillräckligt med kalorier totalt. Om du har svårighet att få ihop det du behöver, tveka inte att vända dig till diakonikassa eller liknande för en extra matkasse. Om du i stället har en matkasse över, snälla tveka inte att dela med dig 🙏❤️

Björn 🐻 • Ät upp maten som är i frysen. Laga maten i storkok, gör nya portioner I lagom förpackning, börja på ny kula i frysen, glöm inte att fortsätta att äta 🍴 ur frysen.
((fyll frys!! Säkert mat för 10 000 till 15 000 tusen där))

Mm • Passa på när det är säsong.dryga ut maten med billiga produkter.

Christian • kött och potatis med lite grönt till. Bästa dieten

Björn • Jag brukar alltid köpa det billigaste som affären har

Monika Drugge • Att handla rena råvaror som räcker till flera rätter, laga mat från grunden och ta hand om rester har alltid gjort matpriserna lägre överlag. En hel kyckling är t.ex mycket billigare än styckdetaljer.
1 kg köttfärs räcker till en hel plåt köttbullar av hög kvalitet... Mjölkprodukter är mångsidiga tillbehör som alltid är prisvärda.
Avstår man läsk, lösviktsgodis, chips och alkohol så är maten inte så galet dyr.

Yvonne • Tag vad du har i kylen och blanda i form. På med äggstanning och in i ugnen. Billigt, barnvänligt, gott…..

maths Persson • handla på kampanj, fyll upp frys, skafferi och kyl när det är bra pris. Storkok, vegetariskt och laga allt från grunden. baka eget bröd, plocka svamp och frukt där det finns. Ingen utemat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer