Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
X-trafik har stora problem med sina eldrivna bussar. Många turer ställs in. Hör X-trafik förklara problemen i videon. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Laddfel leder till busskaos – inställda avgångar dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen har ett femtiotal bussturer ställts in i Gävleborg och särskilt i Sandviken. Anledningen är X-trafiks nya elbussar som haft problem med laddningen ända sedan de togs i drift i december.

– Tidigare har vi haft kanske 20 inställda avgångar men idag var det 50 inställda avgångar, berättar Andreas Eriksson, avdelningschef X-trafik.

Gamla bussar får tas in

I början av december började de 52 elbussarna trafikera vägarna. De har inte gått att ladda upp till max, vilket lett till att de behövs laddas oftare och inte kan köra så långa och många turer som var tänkt.

Elbusskaoset i Sandviken

– Det verkar som att bussarna i sig inte är problemet utan de får inte tillräcklig laddning, säger Andreas Eriksson.

Tills dess har 10 bussar tagits in från den tidigare bussleverantören men det räcker inte för att busstrafiken ska kunna gå utan inställda avgångar.

– De finns kvar så länge som de behövs.

Ingen kompensation för resenärerna

Det är oklart exakt hur länge avgångar kommer behövas ställas in på regelbunden basis för att få ihop linjetrafiken.

– Men man ska komma ihåg att vi har omkring tusen turer per dag och det är väldigt många som inte märkt av problemen, säger Andreas Eriksson, presschef på X-trafik.

För de drabbade resenärerna gäller den vanliga ersättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbusskaoset i Sandviken

Mer i ämnet