Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tillbudsrapporten till Arbetsmiljöverket beskrivs hur flickan höll en kniv mot halsen på en av fritidslärarna. Foto: SVT

Lågstadieflicka knivhotade lärare på skola i Söderhamns kommun

Uppdaterad
Publicerad

En fritidslärare ser två barn slåss vid skolgården. Snart kommer det ena barnet springande med den andra efter sig – en flicka i lågstadieåldern. Personalens försök att lugna flickan är lönlösa och alltihop kommer att urarta.

”Barnen har gömt sig i skogen utanför skolan och är jätterädda”, skriver fritidsläraren i en tillbudsrapport.

Händelsen skildras i en tillbudsrapport från Söderhamns kommun till Arbetsmiljöverket. Skildringen tecknar en kaotisk situation där personalen kämpar med att låsa dörrar för att sätta det flyende barnet i säkerhet. Lärarna blir slagna och får stolar kastade på sig. Till slut berättas hur flickan hämtar en kniv som hon hotar med. Ett barn har barrikaderat sig med möbler inne på fritids.

Skärrad skola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla på skolan blev skärrade av den här händelsen, säger Eva-Britt Hartikainen som är skolchef i Söderhamns kommun. Foto: Tor Jonsson/SVT

Två av personalen sjukskriver sig för värk i kroppen. Skolledningen kopplar in elevhälsa och skolpsykologen för att hantera det som hänt.

– Alla på skolan blev väldigt skärrade av det som hände. Rektorn förstärker bemanningen under en period för att få fokus på ett trygghetsskapande arbete, säger Eva-Britt Hartikainen som är skolchef i Söderhamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.