Lägstanivån på vargstammen kan nästan halveras

Uppdaterad
Publicerad

Från minst 300 vargar till minst 170. Så ska framtiden för den svenska vargstammen se ut om majoriteten i riksdagens miljö- och jordbruksutskott får som de vill.

Det var ett långt ifrån enigt utskott som tog beslutet i torsdags att kraftigt minska den lägsta nivån för den svenska vargstammen. Det var Moderater, Sverigedemokrater, Centerpartister och Sverigedemokrater som körde över Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna. De sistnämnda partierna vill behålla de nuvarande nivåerna.

Beslut i riksdagen

Utskottets beslut är ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Debatt i riksdagen blir den 12 maj, beslut den 18 maj. Röstar riksdagens ledamöter på samma sätt som i jordbruksutskottet finns en majoritet för minskningen av lägstanivån på vargstammen.

Hör vad representanter för Viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen i Gävleborg och Jägareförbundet i Gävleborg har att säga om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.