Lågt intresse för regionvalet – regionstyrelsens ordförande: ”Måste göra ett bättre jobb”

Publicerad

Det har kallats ”det bortglömda valet”. Trots att hälso- och sjukvården är en prioriterad valfråga visar en novus undersökning som SVT lokala nyheter gjort tillsammans med Uppdrag granskning att bara fyra procent av väljarna tycker att regionvalet känns som det viktigaste när Sverige går till val i höst.

– Det som partierna säger på riksnivå går fram till människor mest, säger regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S).

Novusundersökningen visar även att kunskapen om det politiska styret är lågt samt att färre än hälften av väljarkåren känner till att regionen har huvudansvaret för hälso- och sjukvården.

– Vi behöver prata mer om hur det hänger ihop. Det blir lätt snuttifierat när man pratar om en sak i taget, och då ger man inte människor en reell chans att förstå hur det hänger ihop, säger Eva Lindberg (S).

Vården – Val 2022

Är det inte ett demokratiproblem att folk inte vet vad de röstar på?

– Det kan man säga att det är, men samtidigt måste man ha respekt för att människor inte går runt och tänker på de här frågorna förrän de berörs, säger Eva Lindberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet