Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter sammanfatta fallet. Foto: SVT

Läkare utreds för att skriva ut narkotika mot betalning – skyller på nära anhörig

Uppdaterad
Publicerad

En pensionerad läkare i Gästrikland anklagas för att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare mot betalning. Läkaren är anmäld av såväl polisen som flera apotek. Nu vill Ivo stoppa läkaren, som själv skyller på en nära anhörig.

Hösten 2022 framkommer det i en polisutredning att läkaren skrivit ut 200 narkotikaklassade tabletter till en missbrukare som läkaren aldrig träffat.

– Det har jag gjort. Då visste jag inte att det var en missbrukare. Det visade sig senare, säger läkaren till SVT Gävleborg.

Uppgifter: Skriver ut narkotika mot betalning

I januari 2023 får Ivo in en anonym anmälan om att läkaren mot ersättning skriver ut narkotika till missbrukare. Liknande uppgifter kommer från polisen, som menar att det är oklart hur läkaren tar betalt, men att läkaren även ska ha skrivit ut narkotika till en missbrukares vänner.

– Det stämmer definitivt inte, säger läkaren till SVT.

Ivo bedriver en utredning mot läkaren, och har skickat in en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att få läkarens förskrivningsrätt för narkotikaklassade läkemedel stoppad. Ivo menar att patienter riskerat att dö av de läkemedel som skrivits ut.

Skyller på nära anhörig

När det gäller de recept som flera apotek i Gästrikland larmat om, menar läkaren att det är en nära anhörig, boende hemma hos läkaren, som kommit åt bank-id-uppgifterna för att skriva ut recept flera gånger. Läkaren ska ha fått hjälp av den anhörige med bankärenden och denne ska då ha sett och lärt sig hur läkaren konstruerar sina koder. Den anhörige är dömd för flera narkotikabrott i närtid.

– Jag vet att hans vänner har tvingat honom att försöka få fram mitt bank-id, säger läkaren till SVT.

Är det inte allvarligt att du visar honom dina koder när du vet att han är missbrukare och har sådana vänner?

– Jag hade inte i mina vildaste drömmar någon tanke på att han skulle använda det här mot mig, säger läkaren.

Enligt Ivo finns det uppgifter som indikerar att någon annan fått åtkomst till läkarens app för att skriva ut recept. Ivo menar dock att det inte förändrar deras bedömning att läkaren agerat ”oaktsamt och omdömeslöst”.

Totalt handlar det om 38 patienter som sedan juni 2022 fått tusentals narkotikaklassade läkemedel utskrivna i läkarens namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.