Börje Svensson, chefläkare, Region Gävleborg. Foto: Lina Abusagr/SVT

Gävleborgsläkare avråder från självmedicinering vid hypotyreos

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att patienter med sköldkörtelproblem tappar förtroendet för sjukvården väljer många att självmedicinera. Detta är något som vården i Gävleborg avråder starkt från.

Patienter som inte är nöjda med vården och söker sig andra vägar menar på att de inte mår bättre trots medicinering med det läkemedel som rekommenderas, Levaxin.

– Jag skulle starkt avråda från att köpa sköldkörtelhormon från sajter utomlands för du har ingen aning om vad de egentligen innehåller eller vad det blir för effekt på kroppen. En felaktig dosering kan leda till en hel del komplikationen, säger Börje Svensson, chefläkare i Region Gävleborg.

Har inget vetenskapligt stöd

Enligt Sköldkörtelförbundet i Gävleborg upplever många patienter att vården stirrar sig blind på referensvärdena. De flesta behandlas med läkemedlet Levaxin, en medicinering som styrs efter blodvärden. Och trots provsvar som visar att blodvärdet ligger inom rätt intervall och patienten anses vara välbehandlad, så fortsätter var femte patient att må dåligt trots behandling. Detta enligt en SIFO-undersökning från 2018.

–  Man kan behandla i kanterna på de här referensvärdena utan bekymmer, men att helt att gå utanför dem och använda medicin som inte finns något vetenskapligt stöd för kan vi inte ställa upp på, säger Börje Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.