Skräcktillslag i Hälsingland – läkare greps med 13 knivar

Uppdaterad
Publicerad

”En dålig skräckfilm”. Så beskriver polisen en husrannsakan i en stuga i Hälsingland. Stugan ägs av en läkare som hade över 60 gatustridsvapen samt ett tiotal luft- och skjutvapen.

Med en treåring i famnen mötte en kvinna polisen som larmats till en stuga i Hälsingland. Tillsammans stötte de då på läkaren som hade ett skarpladdat hagelgevär över axeln. 

– Han beväpnar sig för att han tror att det finns fara omkring sig. Kvinnan känner ett starkt obehag kring det här, säger Christer Sammens, åklagare som åtalat läkaren.

Polis: ”Dålig skräckfilm”

När polisen kommer till parets stuga påträffas över 60 knivar, yxor och macheter. Samt ett tiotal luft- och skjutvapen. 

I förundersökningen beskriver polisen själv händelsen som en “dålig skräckfilm” men att även att det väckte en stor obehagskänsla. Polisen skriver: ”Det känns som om polispatrullen avbröt något eventuellt fruktansvärt i rätt tid.”

Bombskyddet kallades till stugan

Även bombskyddet kallades till platsen då polisen funnit en granat riggad till ett snöre som spände över golvet. Det visade sig dock att det var en laglig ”airsoft-granat”.

När läkaren visiteras upptäcker polisen ytterligare 13 knivar. I hans bostad i Stockholm påträffas en halvautomatisk pistol, en startpistol, en signalrevolver och tårgas. Han åtalas vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkt för brott mot knivlagen samt vapenbrott.

– Man reagerar på att hans samlande av vapen har väl antagit former så att det blir nästan bisarrt och onaturligt, säger Christer Sammens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.