Semaglutid är ett uppmärksammat diabetesläkemedel som har blivit en bristvara sedan det blev populärt som viktminskningspreparat. Det marknadsförs under flera olika produktnamn. Foto: Frederik Ringnes

Läkare skrev ut ”viktminskningsmedicin” till person med ätstörningar – anmäls till IVO

Uppdaterad
Publicerad

En inhyrd läkare på en vårdcentral i Gävleborg anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som en patientsäkerhetsfara.

Orsaken till anmälan är att läkaren skrivit ut läkemedlet Semaglutid till patienter efter att ha ställt ogrundade diabetesdiagnoser.

Semaglutid är ett uppmärksammat diabetesläkemedel som har blivit en bristvara sedan det blev populärt som viktminskningspreparat.

Sammanlagt sex patienter diagnostiserade med diabetes utan saklig grund och valde påbörja behandlingen med Semaglutid trots att det inte är förstahandsbehandling vid diabetes, menar vårdgivaren.

En av patienterna som fick läkemedlet har, enligt anmälan till IVO, varken fetma eller var överviktigt, men den hade tidigare haft ätstörningar.

Läkaren som var inhyrd finns inte längre kvar på hälsocentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.