Den dagen Sherzad Fatih kom till Sverige var han oroligt över hur det skulle gå. Foto: SVT/TT

Gymnasieläraren tvingades läsa om hela utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Hur lång tid tar det innan man som flykting kommer in i det svenska samhället? Den frågan kan Gävlebon Sherzad Fatih svara på.

För honom tog det 8 år innan han hade utbildat sig igen och fått ett jobb. Och dagen han kom till Sverige kommer han ihåg som det vore igår.

– Jag kom till Sverige den 22 januari 2002. Jag minns det mycket väl för det var så kallt. Det var över 30 grader kallt den dagen säger Sherzad Fatih, när vi träffar honom på Bessemergymnasiet i Sandviken, där han arbetar idag.

#flykt

– Den dagen var jag naturligtvis oroligt över hur det skulle gå. Hur jag skulle klara mig i det nya landet.

Läste lärarutbildningen två gånger

I dag kan han konstatera att det har gått bra. Han har klarat livet i det nya landet bra. Men resan har varit lång. För trots att han hade en universitetsutbildning i både matematik och fysik, och hade jobbat som lärare i Irak, så har han varit tvungen att göra om hela utbildningen i Sverige.

– Man sa till mig att jag måste läsa om allt om jag vill bli lärare igen. Jag blev jättebesviken över det. Men jag hade inget val, säger Sherzad Fatih.

Det slutade med att han la ytterligare fyra och ett halvt års studier till sin meritlista för återigen kunna utöva sitt yrke.

– Det var jobbigt och det tog tid. Men jag klarade det, säger Sherzad Fatih.

Sökte över 100 jobb

Men två lärarexamen räckte inte för att få ett jobb. Det blev över etthundra jobbansökningar, innan han för fem år sedan fick jobbet i Sandviken.

– Jag kan tänka mig att när jag skriver Sherzad och inte Niklas eller Tomas, så kan det bero på det. Det är  många med utländsk bakgrund som inte får jobb.

– Det borde inte vara så krångligt som det blev för mig. Det skulle gå bättre för det här landet om utbildade kunde börja jobba direkt.

– Jag förstår att man måste kunna svenska, men de kan ofta engelska och det går att jobba om man kan engelska.

Känner sig som svensk

Sherzad Fatih känner sig som svensk, därför att han idag är en del av det svenska samhället. Och trots att han har rötterna i Irak så brinner han för landet Sverige, förklarar han.

– Jag är kurd från Irak från Kurdistan men när jag är här jag känner det här är mitt land, oavsett vad rasisterna säger till mig. Jag brinner för det här landet, och jag har både skyldigheter och rättigheter i det här landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet