Lång väntan innan E4 mellan Gävle och Söderhamn blir fyrfilig

Publicerad

Annandag påsk är en av de mest trafikintensivaste dagarna under året och det är hårt tryck på E4 mellan Gävle och Söderhamn. För ett år sedan lovade Trafikverket att de skulle utreda en utbyggnad av sträckan. Från tre körfält till fyra.

Trots att inget syns på vägen, så pågår arbetet.

– Sedan dess har vi tagit fram underlag och vi förbereder en större mätinsats som vi ska göra från och med i sommar och flera år framåt, säger Hans-Olov Åström, utredningsledare på Trafikverket.

Nära maxgränsen för antal fordon

Det är den trafikmängden som är problemet på E4-sträckan mellan Gävle och Söderhamn. När sträckningen fick tre körfält 1997 var antalet fordon per dygn på vägen omkring 7 000. Förra året var siffran 13 000 och hur många fordon som kör på sträckan i dag är en av de sakerna som Trafikverket nu ska ta reda på.

Hur mycket en 2+1-väg egentligen klarar av?

– Man brukar säga i snitt ungefär 13 000 fordon och då är det ett medeltal över dygnet. Genom att det bli problem så är vi ju i alla fall uppemot gränsen, säger Hans-Olov Åström.

När sträckan mellan Gävle och Söderhamn går från tre filer till fyra är svårt att säga, enligt Åström. Han säger dock att det ligger långt fram i tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer