”Det är egentligen ett spioneribrott”. Hör kammaråklagare Mats Ljungqvist berätta om åtalet mot 51-åringen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Långa fängelsestraff för Gävlepar för mordförsök och försök till mordbrand

Publicerad

Ett par har dömts till långa fängelsestraff för försök till mord och försök till grov mordbrand sedan de försökt döda en kvinna på Brynäs i Gävle i deras gemensamma lägenhet.

Det var i mitten av november förra året som mannen, på kvinnans uppmaning, flera gånger ska ha slagit och knivhuggit en annan jämnårig kvinna som de också bodde tillsammans med och sedan försökt tända eld på lägenheten med hjälp av diesel.

Nekar till samförstånd och samråd

Mannen medger att det var han som försökt döda offret, men nekar till att ha gjort det i samförstånd med sin partner. Kvinnan nekar till att ha medverkat i våldet på offret och till att ha planerat det med mannen.

Rätten konstaterar att åklagarens förundersökning tydligt visar att paret har agerat i samförstånd och samråd med avsikt att döda kvinnan. Offret var mycket nära att avlida på grund av det omfattande våld som hon utsattes för.

Straffrabatt för båda 

Rätten konstaterar att straffvärdet för kvinnans brott i sammanhanget borde vara maxstraffet på 14 år. Men eftersom hon vid brottet var 18 år så utgår straffrabatt och då borde fängelsestraffet stanna på nio år. Men eftersom rätten anser att kvinnan varit den som varit drivande i händelseutvecklingen och hade den tyngsta viljan och motivet till att döda offret så dömer de henne till 10 års fängelse.

Även för mannen anser rätten att han borde ha maxstraffet på 14 år, men eftersom han vid brottet var strax under 21 år så ska han ha en straffrabatt som innebär 12 års fängelse. Men eftersom rätten anser att han har förletts av kvinnans intrigerande så döms han till 11 års fängelse.

Paret ska betala ett skadestånd på sammanlagt 165 000 kronor till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.