Långvinds bruk ligger mellan Hudiksvall och Söderhamn. Foto: SVT Grafik

Långvinds bruk sålt för 285 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Långvinds bruk söder om Hudiksvall är sålt för drygt en kvarts miljard kronor. Köpare är skogskoncernen Holmen, i priset får de förutom skog flera byggnader från järnbrukstiden.

Dagens industri har kallat affären för den största skogsaffären i Sverige på senare år, och nu är det klart att Holmen köper Långvinds bruk för 285 miljoner kronor.

– Vi är glada över möjligheten att förvärva en större välskött skogsfastighet. Efter att ha sålt ett antal skogsfastigheter, varav en större i västra Jämtland, är dagens förvärv ett naturligt steg i strategin att öka skogsinnehavet i anslutning till vår industri, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef för Holmen i ett pressmeddelande.

”Känns bra att sälja”

Köpet omfattar 16 fastigheter på sammanlagt 6 900 hektar, varav 5 700 är produktiv skogsmark.

Med i försäljningen finns även flera kulturhistoriskt intressanta inslag som byggnader, sjöar och åar från järnbrukstiden.

Familjen Tottie lämnar nu över ett område som familjen ägt i flera generationer.

– Det känns bra att sälja till en långsiktig och stabil ägare som Holmen. Vi har en lång tradition tillsammans och jag är övertygad om att Holmen kommer fortsätta bruka skogen på ett ansvarfullt vis, säger Magnus Tottie.

Köpet omfattar inte herrgården och kapellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.