Långvinds herrgård avstyckades från den stora fastigheten redan på 70-talet. 1998 köpte Elina och Jonathan Mytnik den. Foto: Malin EirefeltVisa alla (2)
Visa alla (2)

Långvinds herrgård fortfarande till salu

Uppdaterad
Publicerad

Långvinds bruk har sålts till skogskoncernen Holmen. Även herrgården ligger ute till försäljning.

Långvinds herrgård styckades av från den stora skogs- och bruksfastigheten och såldes på 70-talet. Sedan 1998 ägs den av Elina och Jonathan Mytnik som förälskade sig i herrgården.

Förfallet kulturarv

Paret har aldrig bott i herrgården utan främst arbetat med kulturhistoriska projekt, anordnat kurser, visningar och tagit emot övernattande gäster.

– Vi ville rädda ett förfallet kulturarv. Under 20 år har vi rustat upp huset, gjort konservatorarbeten och inrett huset i samma stil det hade när det byggdes, säger Elina Mytnik.

När den stora skogsfastigheten Långvind lades ut till försäljning under våren 2018 erbjöd Elina Mytnik den kommande köparen att även köpa herrgården.

– Några internationella investerare var intresserade av hela fastigheten, med skog och herrgård, för att använda till jakt och representation. Det hade känts bra om herrgården hade kommit till användning för högklassig matservering och upplevelser, som var vår ursprungsidé för herrgården, säger Elina Mytnik.

Långvinds herrgård till salu

Men köparen Holmen var inte intresserad av herrgården.

– Den är fortfarande till salu. Jag vill inte gå in på något pris nu. Det är öppet för förhandling, säger Elina Mytnik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.