Foto: Friedemann Vogel/EPA/TT

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på skarv

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har idag beviljat skyddsjakt på 100 skarvar längs Gavleån, något som Gefle Dagblad var först med att berätta.

I början av april avslog Länsstyrelsen en ansökan om skyddsjakt på skarv i Boulognerskogen och efter Gavleån, efter att 50 höll på att etablera sig vilket skulle utgöra ett hot mot bland annat olika fiskarter.

Kommunen valde då att skicka in en ny ansökan om skyddsjakt, eftersom det finns det tecken på att skarven gör sig hemmastadd även längs Gavleån.

Nu kommer Länsstyrelsen med ett nytt beslut och beviljar skyddsjakt på 100 skarvar, där max fem får fällas per dag. Skyddsjakten ska bedrivas från Gavleåns utlopp i havet till Storsjön i Forsbacka.

Länsstyrelsen skriver i beslutet att 100 skarvar inte kommer ha en betydande negativ påverkan på länets skarvpopulation, samt att det finns risk för allvarliga skador och att det saknas andra lämpliga lösningar i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.