Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på två vargar i Bollnäs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att ge tillstånd till skyddsjakt på två vargar som har angripit boskap i Lingbo, Håkanbo och Tönsen i Bollnäs kommun under de senaste två månaderna.

En ansökan om skyddsjakt inkom till Länsstyrelsen i Gävleborg efter att vargarna som rört sig i området kring orterna börjat uppvisa ett oskyggt beteende och orsakat flera skador samt dödat tamdjur i omgivningen. Enligt anmälan upplevs vargens beteende som onormalt då den inte heller verkar bli rädd för människor. 

Sedan i slutet av juli har vargarna dödat fem får i Lingbo, fyra lamor i Håkanbo och fyra får i Tönsen. Även på flera närliggande områden i Bollnäs och Söderhamn har två vargangrepp skett. Drabbade och boende i Lingbo har länge försökt få till en skyddsjakt på vargen och överklagat flera beslut.

Skyddsjakt på två vargar

Länsstyrelsen anser nu att det inte finns någon annan lämplig lösning än att bevilja skyddsjakt på två specifika vargar.

– Man har försökt sätta upp elstängsel och gjort annat men ingenting har fungerat. Vargarna har inte ändrat sitt beteende, vi kan koppla det här till de två specifika individerna och det är väldigt troligt att de kommer att fortsätta, säger Marielle Cambronero, handläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Under onsdagen meddelades också att tolv vargar får skjutas under licensjakten på varg 2021. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.