14 vargar får skjutas i Dalarna under kommande jakt i januari. Foto: TT

Länsstyrelsen Gävleborg ger grönt ljus igen om skyddsjakt efter varg i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt efter en varg i Ovanåkers kommun. Jakten kommer utföras av jägare och får som längst bedrivas till och med den 24 april i områdena som omfattar byarna Voxna, Homna och Gammel-Homma.

Trots att man fällt en varg den 21 mars efter beslut om skyddsjakt så kvarstår problemet med andra vargar som fortfarande uppvisar oönskat beteende.

Områdets djurägare är fortfarande oroliga för att vargarnas närvaro kan komma att skada deras tamdjur efter det att man påträffat en dödfödd kalv i en kohage i området i mitten av mars.

Varg tillhör revir från Loberget

Den tidigare fällda vargen har via DNA-analys visat sig vara en avkomma från reviret Loberget. Myndigheten bedömer nu att kvarvarande vargar är syskon till den fällda vargen.

I nuläget menar länsstyrelsen att det inte finns några andra lämpliga lösningar utöver skyddsjakt för att förhindra att fler kalvar kastas eller dödas på grund av varg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.