Skarvfåglarna äter stora mängder fisk, menar Gävle kommun som begärt skyddsjakten. Foto: Sigi Tischler/TT

Länsstyrelsen i Gävleborg säger ja till skyddsjakt på storskarv

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävle har beviljat tillstånd att bedriva skyddsjakt efter fågelarten storskarv inom Testeboåns mynningsområde.

Från och med islossningen till och med maj söker sig storskarven till Testeboåns mynningsområde i jakt på lax- och öringsmolt.

Gävle kommun ansökte om skyddsjakt på fåglarna inom området eftersom de har stor reducerande effekt på fiskebiståndet. Enligt kommunen försvinner 100 kilo fisk per dygn när det är många fåglar som jagar vid åmynningen.

Nu har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på 100 skarvar, och den får bedrivas till och med 31 november 2019.

En rapport ska lämnas till länsstyrelsen senast två veckor efter att kvoten är fylld, och om den inte fylls ska rapporten senast lämnas in 16 december 2019.

Fakta om storskarv

Skarvar ingår i familjen sjöfåglar, som traditionellt placeras in bland pelikanfåglar, som omfattar cirka 40 arter. De lever i skärgårdar och vid kuster.

Skarvar är skickliga dykare och lever uteslutande på fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.