Se försvarsdirektör Johan Höglund berätta om länsstyrelsens förberedelser. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Gävleborg efter skyfallet: ”Vi gjorde de förberedelser vi bedömde var lämpliga”

Uppdaterad
Publicerad

Förberedelserna inför skyfallet i Gävleborg var lämpliga utifrån SMHI:s ursprungliga prognos – men regnet visade sig bli betydligt kraftigare än så. Det konstaterar Johan Höglund, länsstyrelsens försvarsdirektör, i tevestudion på tisdagskvällen.

När kommunerna och räddningstjänsterna gjorde sig redo för förra veckans extremväder var SMHI:s prognos 70-100 millimeter regn.

– Det är viktigt att poängtera att prognosen var upp till 100 millimeter men det kom 160, och där det också kom 100 millimeter under två timmar i Gävle, och det är extremt stora mängder nederbörd.

Utifrån den prognos som fanns anser han att förberedelserna var lämpliga. Om de med facit i hand hade kunnat göra mer menar han är för tidigt att säga i nuläget.

– Det kommer att startas en utredning som vi på länsstyrelsen kommer att driva på uppdrag av MSB, där vi kommer att titta på hela förloppet, säger Johan Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.