”Klassrummen är inte längre en säker plats ” – hör läraren ”Maria” berätta om hennes erfarenheter av att jobba i Nordanstig. Foto: Jessica Gow, TT

Lärarnas larm om missförhållanden i skolan i Nordanstig: Slag, sparkar och spottloskor i ansiktet är vardag

Uppdaterad
Publicerad

Flera lärare i grundskolan berättar nu om våld och hot i skolmiljön som blivit en del av vardagen för både lärare och elever.

– Jag kan känna mig illamående när jag går till jobbet. Klassrummen är inte längre en säker plats för varken elever eller lärare, säger en lärare som valt att vara anonym.

SVT Nyheter Gävleborg har varit i kontakt med flera personer inom skolan som berättar att allvarliga missförhållanden inom flera skolor i Nordanstigs kommun. En av lärarna har vi valt att kalla för Maria, men som egentligen heter något annat.

– Det är elever som slår och hotar andra elever. Men det händer att jag som lärare får ta emot smällar också. Det är inte roligt att få en sko kastad på sig eller att gå mellan ett bråk och få rivmärken över sig eller bli kallad hora eller kärringjävel.

Inga anmälningar till Arbetsmiljöverket

Förra året gjordes 835 anmälningar till Arbetsmiljöverket gällande hot och våld i den svenska grund- och gymnasieskolan. Men trots vittnesmål från flera lärare finns det inte en endaste anmälan i Nordanstigs kommun.

Incidenter som sker på skolorna hanteras istället i ett internt anmälningssystem. Enligt Arbetsmiljölagen ska alla hot om våld eller våld mellan elever och lärare, eller mellan elever, anmälas till Arbetsmiljöverket.

– Man ska inte behöva bli spottad på som någon vittnar om här. Det är helt klart att vi ska anmäla de här sakerna, säger Thomas Larsson, utbildningschef i Nordanstigs kommun, som blir förvånad över att ingen anmälan gjorts.

– Det låter väldigt konstigt, för vi vet om att vi har incidenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.