Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en quizkväll med gymnasielärarna i Gävle. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Lärarna som blev quizmästare: ”Naturligt nyfikna”

Publicerad

Puben i centrala Gävle är fullbokad trots att det är en onsdag. Gymnasielärarna Jerker Sjölin, Anders Lindqvist och Tomas Panth kommer direkt från jobbet till puben – där de blivit en stående del av onsdagsquizen.

Allting började med att ett gäng lärare från Vasaskolan började gå på quiz efter jobbet. Med laget ”Titanic” lyckades de vinna de flesta av quizen som hölls.

– Då började det dyka upp en massa lag som hette ”isberget”, säger samhällsläraren Jerker Sjölin.

År 2019 bestämde han sig för att testa att stå på den andra sidan av frågorna.

Testar frågorna på varandra

Sedan ett år tillbaka håller även lärarna Anders Lindqvist och Tomas Panth i sina egna frågesporter på puben. De brukar ibland testa frågorna på kollegor och har tagit med sig konceptet in i klassrummet.

– Ibland säger mina elever: Nej, inte ett till quiz, berättar svenskläraren Anders Lindqvist.

”Quizflation” i Gävle

Det finns ett stort antal barer, pubar och restauranger som håller i sina egna frågesporter i Gävle. De senaste åren har allt fler testat konceptet.

– Jag tror att det är ett trevligt sätt att umgås på. Du går ut och äter lite mat, dricker lite öl och svarar på frågor, säger Jerker Sjölin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.