Polis och räddningstjänst vid uppsamlingsplatsen för sökinsatsen. Foto: Andreas Björklund

75-åring drunknade i Storsjön efter att båten slog runt

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen inkom ett larm om att en man saknades i Storsjön efter att en båt slagit runt mellan Skarpön och Tingsön i närheten av Sälgnäsviken. Mannen hittades senare död av polisens helikopter.

Under torsdagsmorgonen larmade en man polisen om att hans kamrat saknades på Storsjön. Han har berättat för polisen att han hade varit på Storsjön tillsammans med en kamrat under onsdagen. De blev överraskade av det dåliga vädret och deras båt kantrade runt klockan 14 eller 15 i närheten av Tingsön.

– Det var redan i går som det hände. En båt med två personer kantrade och en hamnade i vattnet. Den andra personen ringde först i dag troligtvis för att det saknades telefon. Det blåste en del igår, säger Jens Walldorf, inre befäl Gästrike räddningstjänst.

Polisbilar som deltar i sökinsatsen efter den försvunne 75-åringen i Storsjön. Foto: Daniel Wikdahl/SVT

Lyckades ta sig till en ö

Den avlidne mannen är i  75-års åldern. Hans kamrat lyckades ta sig i land på en ö och under natten ska han ha letat sig hem till sin bostad och först på morgonen kunde han slå larm.

Det är i den sydöstra delen av Storsjön utanför Sandviken som drunkningen ska ha inträffat.

Hittade livlös kropp

Båten anträffades klockan 09:10 i närheten av Tingsön och vid lunchtid hittade personal i helikoptern en livlös kropp i vattnet. Kroppen är identifierad som den försvunnen mannen som polisen har sökt. Anhöriga har underrättats.

Polispådrag vid Sälgnäsviken under sökinsatsen. Foto: Daniel Wikdahl/SVT

Startar förundersökning

Polisen har efter ett stabsmöte före lunchtid beslutat att starta en förundersökning gällande brott mot sjölag. Syftet är att undersöka om någon kan misstänkas för ett oaktsamhetsbrott, enligt polisen.

Foto: SVT

Räddningstjänsten meddelande vid 13-tiden att de avbryter sin insats. De har hjälpt till i eftersöket efter den försvunna 75-åringen med två båtar och 6 man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.