Ett större jordskalv har inträffat i Gävle. Foto: SVT Design

Större jordskalv i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Det kom larm om en misstänkt explosion i Hille strax norr om Gävle efter att inringaren hört en smäll och känt att marken skakade. Även på brandstationen i Gävle märkte räddningstjänsten en rörelse i marken. Det visar sig att skakningen var ett rejält jordskalv som många kände av.

Enligt de första uppgifterna, som kom in till SOS Alarm klockan 14, ska personen både ha hört vad som lät som en explosion, och känt att det skakade i marken.

– Vi kände av det här på brandstationen också, säger inre befäl Tommy Johansson vid Gästrike räddningstjänst.

Letade efter förklaring

– Vi försöker ta reda på vad det var, om det var jordskalv eller några sprängningar som har varit här, sade Tommy Johansson vid 14.15-tiden.

Räddningstjänsten hade då också personal ute i området som letade efter en förklaring tillsammans med polis. Strax innan 15-tiden bekräftar Svenska nationella seismiska nätet vid Uppsala universitet att ljudet och skakningen i marken orsakades av ett jordskalv. Styrkan var jämförelsevis kraftig för att vara i Sverige.

Ovanligt kraftigt för Sverige

– Det var ett skalv på 3,0 i norra utkanten av Gävle. Det betyder att det har känts rejält, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Som regel inträffar det i Sverige bara ett eller två skalv per år i den här storleken berättar han, och gissar att det känts minst fem mil runt om centrum som var i norra utkanten av Gävle stad.

– Med svenska mått mätt är det ganska stort. Det kan bli att fönstren skakar och det klirrar i porslinsskåpet, men så mycket värre brukar det inte vara, säger Björn Lund.

Många kände av

Läsare har också hört av sig till och berättar att de känt skalvet runt om i bland annat Hagaström, Sätra, Trödje och Valbo. Flera liknar ljudet vid en explosion, eller att en lastbil skulle brakat in i ett hus.

Björn Lund utesluter inte att det kan komma ett mindre efterskalv som känns under kommande vecka.

– Då är det kanske i storleksordning 2, men då känns det bara för dem som bor precis ovanför.

På SVT:s facebooksida berättar många att de upplevt att huset skakade eller att att hört en smäll, medan andra inte märkt något alls.

Seismologen Björn Lund förklarar att jordskalv ofta känns mindre om man står på djup, fast bergrund, medan det kan gunga mer om man har lerig jord under sig nere i marken.

Fotnot: Jordskalv och jordbävningar mäts på Richterskalan, där en styrka på 3,0 till 3,9 ofta känns men sällan orsakar skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.