Tempoparkeringen i Vågbro. Räddningstjänsten pumpar vatten från parkeringen... Foto: Daniel Sjöholm

Stora problem med översvämningar i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Södra Hälsingland har drabbats hårt av översvämningar. I Söderhamn har många källare översvämmats och en gymnasieskola har drabbats hårt.

Under lördagen har det kommit in flera larm om översvämningar. I Bollnäs, Söderhamn och Hudiksvall har räddningstjänsten fått rycka ut till bostadshus där vatten läcker in i källaren. De boende har haft upp till en halvmeter vatten i källaren.

LÄS MER: Regnrekord i Hälsingland

Regnkaos i Hälsingland

– Vi har fått in ett 20-tal samtal om översvämmade källare i Söderhamn. Folk är förtvivlade och vet inte vad de ska göra, men vi har inte resurser att låna ut pumpar till alla som drabbats, säger Dan Bergh, insatsledare södra Hälsinglands räddningstjänst.

Har du några råd till de som drabbats? Vad kan man göra själv?

– Det finns tyvärr inte så mycket att göra om man inte har en pump. Vi hänvisar till privata företag som hyr ut pumpar.

Gymnasieskola översvämmad

Räddningstjänsten har under eftermiddagen fått styra om sina resurser till större offentliga fastigheter. Bland annat har CFL, en gymnasie- och vuxenskola i Vågbro i Söderhamn, drabbats hårt. När larmet kom var det en halvmeter vatten i källarplanet.

– Vågbro är värst drabbat. Tempoparkeringen ligger helt under vatten, säger Dan Bergh.

Där går också vatten från ån upp genom dagvattenbrunnarna och räddningstjänsten har fått täppa till flera brunnar för att freda en transformatorstation.

Trafikproblem – väg fick stängas

Det är också problem i trafiken. Under lördagsmorgonen rapporterades om mycket vatten på vägarna, bland annat mellan Henninge och Lilltjära på länsväg 272. Vägen stängdes av under förmiddagen.

– Vi befarade att det skulle bli större problem på vägarna, till exempel med vattenplaning, men hittills har det sett ganska bra ut, säger Dan Bergh.

Nästan på dagen för fyra år sedan drabbades Söderhamn av stora översvämningar, även då var Vågbro värst drabbat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaos i Hälsingland

Mer i ämnet