• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Ambulanspersonal i Hälsingland skickades till feladress och bröt sig in hos fel person. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Arkivbild

Larmades till fel adress – bröt sig in hos 100-åring

Publicerad

Ambulansen fick fel adress på ett prio 1-larm mitt i natten. När ingen öppnade eller svarade bröt sig personalen in. Där väckte de en man som var nästan 100 år gammal som inte hade ringt någon ambulans.

– Detta tar 2 timmar av ambulansens tid, orsakar skador på balkongdörr och skapar förstås en del oreda för någon som är nästan 100 år gammal, skriver ambulanspersonalen i sin avvikelserapport till hälso- och sjukvårdsnämnden i region Gävleborg.

Det var i början av april som det hela utspelade sig. Prio 1-larmet gällde en person som blödde näsblod. Orsaken till att ambulansen skickades fel var att hemtjänstens personal hade lämnat fel personuppgifter men rätt adress när de larmade SOS.

Fem timmar efter det första samtalet ringde personen som larmet verkligen gällde och undrade vart ambulansen tagit vägen. Det visade sig att han bodde i en trappuppgång intill där ambulanspersonalen brutit sig in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.