Lättare att studera lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor arbetslöshet i Gävleborgs län samtidigt som det saknas kompetens både inom den offentliga sektorn och i det privata näringslivet. Men det finns idéer på hur den trenden ska vändas.

På onsdag ska berörda ministrar få förslag från länets lärcentraverksamheter presenterade för sig. De menar att det behövs fler utbildningsplatser på Högskolan i Gävle, men att de ska förläggas på de olika kommunala lärcentran så att platserna ska bli mer tillgängliga för alla länets invånare.

–  Många är vuxna och ortsberoende med familj, barn och hus. Det tar tid att åka till och från Gävle. Det har visat sig att det är en högre tröskel, det är lättare att studera vid det kommunala och lokala lärcentrat i den egna kommunen än att pendla till Högskolan i Gävle, säger Jonny Engström från Hälsinglands utbildningsförbund.

Utbildningsledaren Ulf Halleryd på Gävle kommun håller med.

– Får vi tillgång till fler högskoleplatser till länet som är efterfrågade så kommer vi också få fler som bor kvar i våra kommuner som också kan ha sin försörjning här.

Få på högskola

Trots att det finns en högskola i Gävle är det förhållandevis få från länet som studerar där.

– Vi har en högskola men de är så pass efterfrågade av andra som söker från andra regioner i Sverige. De konkurrerar då ut sökanden från våra kommuner som sen flyttar tillbaka till sina hemorter eller till storstadsregionerna. Det gör att vi inte får tillräckligt med utbildad personal i våra kommuner i länet, säger de.

På onsdag ska intiativtagarna tillsammans med landshövdingen och kompetensdirektören på Region Gävleborg uppvakta ministern för högre utbildning och forskning och gymnasie- och kunskapslyftsministern, för att presentera sina förslag.

De vill också att länets invånare som har någon form av bidrag ska få möjligheten att studera utan att förlora bidraget.

– Börjar de att läsa bara en kurs på komvux så mister de sina bidrag och då avstår de hellre från att studera än att mista bidraget. Då ökar de inte sin konkurenskraft på arbetsmarknaden och tillför inget till arbetslivet heller genom att stanna kvar i bidraget. Det vi vill är att kunna studera på viss nivå och behålla sitt bidrag, säger Ulf Halleryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.