Nu är det oklart om det blir någon trafik alls i Gävle skärgård till Limön och Furuvik nästa sommar. Foto: SVT

Limötrafiken på grund – upphandlingen avbruten

Publicerad

Upphandlingen om att få köra Limöbåten i Gävle avbryts. Ingen av anbudgivarna bedöms uppfylla kraven. Därmed är skärgårdstrafiken för nästa säsong i fara.

Inget av de tre anbuden anses heller vara godtagbara ur ett kostnadsperspektiv, enligt Inköp Gävleborg som är ansvarig för upphandlingen.

För att trygga skärgårdstrafiken i Gävlebukten och möjliggöra för ett rederi att köpa in en helt ny båt så ville Gävle kommun teckna kontrakt på 15 + 5 år den här gången. Ingen av anbudgivarna kom med ett förslag som innehöll en ny båt. Hela den idén är inte längre aktuell.

– Politikerna ville möjliggöra för en nybyggd båt men nu står kommunen inför stora besparingar och de ändrade ekonomiska förutsättningarna gör att detta inte längre är möjligt, säger Marie Grew, trafikplanerare Gävle kommun.

I praktiken handlade det bara om två anbud då ett anbud föll bort direkt på grund av att ”ej ha godtagbar riskklass gällande ekonomisk stabilitet...”

Osäker framtid för skärgårdstrafiken

Hur skärgårdstrafiken ser ut 2020 är nu högst osäkert. Men Daniel Olsson (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden säger att man kommer att ta upp upphandlingen som ett brådskande ärende på nämndens sammanträde på onsdag.

– Vi ser att de starka miljökraven är kostnadsdrivande och att ingen klarade av dem den här gången. Därför gör vi en ny upphandling på kortare tid för att trygga trafiken och utreder vidare hur vi genomför skärgårdstrafiken på sikt, säger Daniel Olsson.

Men hinner man med en upphandling på så kort tid, så att det går en båt till försommaren 2020?

– Ja, vi hoppas det, säger Daniel Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.