Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från vulkanutbrottet på Island, som Linnéa Jonsson sambos skickade på måndagskvällen. Foto: Michele Corrias/privat

Linnéa studerar på Island – oklart om hon kommer kunna återvända

Uppdaterad
Publicerad

När Linnéa Jonsson från Delsbo går och lägger sig under måndagskvällen plingar det till i telefonen. Det är en av hennes sambos som skickar bilder från deras hem i Reykjavík – från balkongen syns magma som skjuter upp mot skyn och himlen som färgats orange.

– Jag hörde på hans röst att det var allvarligt, berättar hon.

Bor en timme bort

De senaste månaderna har det varit tusentals små jordbävningar i området men veckorna innan utbrottet var allt lugnt, säger Linnéa Johnsson, som studerar konst i Reykjavík och hyr ett rum av ett par i utkanterna av Reykjavik.

Hon flög tillbaka Sverige för en vecka sedan och ska åter till Island efter nyår och som det ser ut just nu kan hon åka tillbaka.

– Jag kommer dit eller så kommer jag inte dit. Man kan ju inte göra så mycket åt om skorpan vill dra isär sig och magman kommer upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.