Intresset för att plugga på Högskolan i Gävle minskar. Foto: SVT.

Lista: Här finns jobben efter högskolan

Publicerad

Ingenjörer, IT, lärare och vårdyrken är enligt arbetsförmedlingen säkra kort för den som vill satsa på en högskoleutbildning. Det visar prognoser på fem och tio års sikt.

Många av de som börjar studera i höst kommer att ha bra chanser att få jobb när de har fullföljt sin utbildning.

– Men det är klokt att välja en utbildning som har en inriktning som arbetsgivarna känner igen. Man behöver heller inte nischa in sig för tidgit, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetförmedlingen i ett pressmeddelande.

Förskollärare, tandläkare, specialpedagoger och ingenjörer är några av de yrkesgrupper där man på fem och tio års sikt har bäst chans att få jobb.

– Efterfrågan ökar stadigt i Gävleborgs län för många yrken som kräver högskoleutbildning, till exempel inom vård, skola och teknik, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen Gävle och talesperson för Arbetsförmedlingen i Gävleborgs län.

– Samtidigt utbildas för få personer vilket innebär att de som har utbildning inom dessa inriktingar blir eftertraktade på arbetsmarknaden.

Fakta: Här finns framtidens jobb

Yrken på högskolenivå där det enligt arbetsförmedlingen är lättast att få jobb om fem och tio år:

Förskollärare och fritidspedagoger

Gymnasielärare

Ingenjörsyrken

IT-yrken

Läkare

Lärare i grundskolan

Sjuksköterskor

Socialsekreterare

Specialpedagoger

Tandläkare

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.