Foto: SVT

Ljusdal lägger ner Gärdegården – kris i ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsnämnden i Ljusdal har beslutat att lägga ner vård- och omsorgsboendet Gärdegården helt. Orsaken är kommunens dåliga ekonomi. – Jag tycker själv att det är för tidigt att ta beslutet, men majoriteten röstade för en nedläggning, säger Omsorgsnämndens ordförande László Gönczi (MP).

Ljusdals kommun har en mycket kärv ekonomi och dras med stora underskott inom vård och omsorg. Det här är en följd av ett beslut i kommunfullmäktige som innebär stora förändringar inom omsorgen.  I onsdags tog omsorgsnämnden i kommunen beslutet att Gärdegården som har 12 platser skulle läggas ner. Redan tidigare har kommunen lagt ner 12 platser på Gärdegården.

– Kunder och anhöriga kommer att kontaktas, skriver kommunen på sin hemsida.

Ordföranden skulle ha velat vänta

László Gönczi (MP) säger att han helst skulle ha velat vänta med att avveckla Gärdegården. Enligt honom finns det redan en kö på 26 personer i Ljusdals kommun som har fått beviljat särskilt boende, men där besluten ännu inte har kunnat verkställas. Av dessa finns det flera som har en kötid på fyra månader.

– Långa väntetider kostar också kommunen pengar. Men man har väl sett att vi kommer att kunna lösa den situationen på sikt, säger han.

Vad händer med de boende på Gärdegården?

– De har redan garanterad plats och kommer att gå före i kön till andra boenden. Men jag har full förståelse för att det kan bli en upprivande flytt, både psykologiskt och socialt.

Sista utflyttningsdatum från Gärdegården är satt till den sista december.

Vad händer med personalen?

– De i personalen som har undersköterskemeriter och körkort kommer troligen att få jobba kvar på något av våra äldreboenden eller inom hemtjänsten. Det är mer osäkert vad som händer med timanställda och vikarier. I slutändan handlar ju besparingen om att det blir färre personal inom våra verksamheter, säger László Gönczi.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.