Kenneth Forsell,chef för Ljusdals kommuns ska lära japaner ta emot flyktingar. Foto: Montage

Ljusdal lär Japan att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommun med sina 19 000 invånare är något av förebild för flyktingmottagning för hela Japan med drygt 127 miljoner invånare.

Från måndagen den 11 december och en vecka framåt är Kenneth Forssell (bilden), chef för Ljusdals kommuns integrationsverksamhet, inbjuden till Japan för att tala för att landet ska fortsätta sitt kvotflyktingmottagande.

– Det finns likheter mellan Japan och Ljusdal. De har precis som vi en upp och nedvänd befolkningspyramid. Både Japan och Ljusdal har en åldrande befolkning. Vi tappar människor i Ljusdal och samma sak sker i Japan. Ett sätt att lösa problemet är att ta in utländska medborgare, säger Kenneth Forsell.

Som inbjuden av Sasakawa Peace Foundation ska Kenneth Forssell bland annat hjälpa FN:s flyktingorgan UNHCR att påverka japanska staten för en öppnare hållning till invandring och flyktingmottagning.

Tar emot färre flyktingar än Ljusdal

Japan tar emot 30 kvotflyktingar per år i ett tillfälligt femårigt pilotprogram för kvotflyktingmottagande. 2017 är sista året på detta projekt och mycket snart avgörs det om Japan förlänger programmet eller lägger ned det. I övrigt söker cirka 1 000 personer per år asyl i landet men hittills har mindre än tio per år fått uppehållstillstånd.

– Vi har erfarenhet att ta emot kvotflyktingar sedan 2003. I just Ljusdal har ganska många flyktingar kommit från Burma och därifrån tar Japan också emot de flesta av sin aflyktingar, säger Kenneth Forsell.

I jämförelse planerar lilla Ljusdal att under 2017 ta emot 25 kvotflyktingar och ha en total flyktingmottagning på runt 150 personer.

Samarbetet mellan integrationsverksamheten i Ljusdal och det japanska pilotprogrammet för flyktingmottagning har pågått sedan september 2012 då en japansk delegation gästade Ljusdal som ett led i ett Sverigebesök.

– Det är jättespännande. Både hedrande och lite nervöst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.