Foto: Jessica Gow/TT

Ljusdals kommun måste spara 40 miljoner på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Budgetramen för Ljusdals kommuns förskolor och skolor sänks rejält fram till 2022 och det innebär att flera skolor hänger löst. Hybo och Nybo skolor riskerar båda en nedläggning enligt förslagen.
– Vi måste ha större enheter av ekonomiska skäl, men också för att upprätthålla kvaliteten, säger Monica Hallquist, utbildningschef.

Ljusdals kommun har stora problem med att få i hop skolbudgeten. Det framkommer när de nu presenterar sin strukturplan för förskolor och skolor fram till 2024.

– Vi har diskuterat detta på ett möte i nämnden idag. Vi har tagit fram en långsiktig plan och gett flera förslag som politikerna kan ta ställning till, säger utbildningschefen i kommunen Monica Hallquist.

Upp emot 40 miljoner kronor måste sparas

Budgetramen måste sänkas med 21,9 miljoner fram till 2022. Då är det inte medräknat att det redan saknas 11,3 miljoner inför 2020 och kostnadshöjningar och nödvändiga investeringar.

Prognosen är att nämnden kommer att tvingas klubba igenom besparingar motsvarande 35-40 miljoner de närmsta åren.

”Nationell kris på lärare”

Till de nödvändiga investeringarna hör tillexempel en kompetenshöjning för personalen. I dagsläget saknar många behörighet och inom fyra år så kommer 20 procent av de behöriga lärarna i kommunen att gå i pension.

– Jag är mest förtvivlad över läget att det är så svårt att få tag på legitimerade lärare och att behålla dem. Det är en nationell kris på lärare, säger Monica Hallquist.

Många lärarutbildningar gapar tomma trots lärarbristen, få vill utbilda sig.

– Lönediskussionen finns med. Genom att göra besparingar och skapa utrymme kan man skapa en attraktivare lönestruktur för lärarna, säger hon.

Skolor läggs ned

Kommunen presenterar tre strukturalternativ för respektive grundskola. I alla alternativ ska Färila/Los, Järvsö och Ljusdal samordna sina förskolor och skolor i färre antal enheter.

Både Hybo och Nybo skola är i riskzonen, mest på grund av närhet till andra skolor. Los är säkrare eftersom de geografiskt ligger längre ifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer