I inomhushallen på Älvvallen kan det avgöras på söndag. Vinst eller oavgjort räcker för att Ljusdals IF ska ta en plats i elitettan. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ljusdals fotbollsdamer en seger från elitettan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag väntar Ljusdals IF:s kanske viktigaste match någonsin. Damlaget har nämligen chansen att kliva in fotbollens elitetta.

TV: Se hela reportaget i SVT Play

Vinst eller oavgjort mot Notviken betyder att tjejerna tar en plats i elitettan, den näst högsta serien. De vann nämligen den första kvalmatchen i söndags på bortaplan med 2-0 mot Notvikens IK i Luleå.

– Det känns suveränt bra. Att få vara med om det här är en himla känsla, säger en av spelarna, Amanda Hagelberg.

– Det var en jämn match med små marginaler som avgjorde. Marginaler som kan vara till Notvikens fördel i kommande match, men vi har jättestora möjligheter efter den fina starten vi fick, säger tränare Tomas Wennberg.

Foto: Markus Dahlberg/SVT

Detta krävs av Ljusdal

Ljusdaltjejernas vinst i första matchen innebär att Notviken har pressen på sig. Bortamålsregeln gör att Luleålaget behöver göra minst 2 mål mer än Ljusdal för att ha chansen att vinna dubbelmötet. Men Ljusdal är ett lag som tror på sig själva och att det blir de som kommer att ta den åtråvärda platsen i nästa års Elitetta.

– Vi är ett sammansvetsat gäng som har tränat bra på vår defensiv som tillslut har blivit ett anfallsvapen. Vi har utvecklat vårt eget spel mer offensivt och vi tar en match i taget, säger Sanna Signeul som gjorde de två avgörande målen i söndags.

Ett ödmjukt lag

– Vi har inga fixstjärnor som sticker ut. Det är ett ödmjukt gäng som är beredda på att jobba stenhårt för det de tror på, säger Tomas Wennberg.

– Det kommer att gå vägen. Jag har en bra magkänsla. Vi laddar med bra träningar och bra miljö runtomkring. Vi ska sova, äta och ta hand om kroppen som är sliten nu, säger, Amanda Hagelberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.