När Ljusdals kommun tog över tidsbokningen av covidvaccinet från Region Gävleborg gick det snabbt att boka upp 110 outnyttjade tider. Foto: Robin Herzog/SVT Gävleborg

Bokningskaos i Ljusdals kommun – hade 110 obokade vaccintider

Uppdaterad
Publicerad

I Ljusdals kommun hade man på måndagen 110 obokade tider för att få covidvaccinet. Region Gävleborgs växel var redan nedringd men man hade trots det inte lyckats fylla alla bokningar som fanns på grund av bokningskaos. Det löstes genom att kommunen på egen hand upprättade ett telefonnummer dit människor kunde ringa för att få en tid.

– Tiderna tog slut på några timmar, säger Anna-Lena Blixt, demenssjuksköterska på Ljusdals närsjukhus.

All utrustning och personal för att vaccinera priogrupp 1, som består av äldre med hemtjänst eller hemsjukvård och även deras närstående, fanns på plats vid Ljusdals närsjukhus i början av veckan. Men likväl fanns 110 obokade tider för vaccination.

Framgångsrecept

Då hörde Ljusdals kommun av sig till Region Gävleborg och påstod att de kunde sköta tidsbokningen själva om de fick vaccindoserna. Därefter gick det snabbt. Doserna levererades och via kommunens telefonbokning kunde äldre invånare i priogrupp 1 ringa in och få en bokad tid, och denna gång utan de tidigare administrativa problemen, enligt kommunen.

Vaccinationerna skedde under onsdagen, torsdagen och fredagen.

Vad säger Region Gävleborg om att ni har lyckats med de här platserna då?

– Vi har bara fått god respons, säger Anna-Lena Blixt.

Finns inte de här problemet med obokade platser på andra håll i länet?

– Det gör det säkert.

Hör sjuksköterskan Anna-Lena berätta om hur vinden vände i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.