• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ljusdals kommun tackar nej till en gemensam räddningschef vars uppdrag blir att öka samverkan på ledningsnivå kommunerna emellan. Foto: Mikael Johansson/SVT

Ljusdals kommun säger nej till gemensam räddningschef

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommuns räddningstjänst som varken tillhör Norrhälsinge räddningstjänst eller räddningstjänsten Södra Hälsingland fortsätter att samarbeta med de andra kommunernas räddningstjänster men säger nej till en gemensam räddningschef i Hälsingland, något de resterande fem kommunerna sagt ja till.

– Vi ingår inte i nåt av de andra förbunden, vi har en egen räddningstjänst och har inte ens diskuterat frågan. Vi behöver en bättre lokal närvaro på chefsnivå och det är det som varit anledningen till att stå utanför, säger Markus Evensson (S), kommunalråd i Ljusdals kommun.

Andra samarbeten fortsätter

Trots att det blir ett nej till en gemensam räddningschef fortskrider samarbeten med andra kommuners räddningstjänster och kommunen säger sig till exempel förlita sig på extern hjälp om liknande storbränder som de som härjade sommaren 2018 skulle inträffa igen.

Nya krav inom räddningstjänsten

Från och med årsskiftet ställs det nya, större krav om förstärkt ledning inom räddningstjänsten, därav den nya tjänsten som räddningschef.

Hör Markus Evensson (S), kommunalråd i Ljusdals kommun, berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.