Ann-Catrin Stolt på Ljusdals kommun förklarar hur oseriösa köp av begagnade bilar drabbar säljaren. Foto: privat

Ljusdals kommun varnar för oseriösa bilköpare som dumpar bilen

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommun varnar allmänheten för oseriösa köpare av begagnade bilar. Köparen plockar bara katalysatorn och dumpar sedan bilen. I de fall då ägarbytet inte gått igenom blir säljaren ansvarig för skrotning, som kan kosta flera tusen.

Ann-Catrin Stolt, miljöchef på Ljusdals kommun, har fått samtal från förtvivlade säljare av begagnade bilar som fått stå för kostnaderna för skrotning och sanering. Detta efter att köparen dumpat bilen. Fast först har köparen plockat bort katalysatorn.

– En skrotbil utan katalysator är inte värd något. Det kan kosta mellan 1 000 och 5 000 kronor att lämna in en ickekomplett bil för skrotning, säger Ann-Catrin Stolt. 

Är det här ett nytt fenomen? 

– Förut köptes bilar, utan att säljaren hamnade i kläm. Men nu har köparna blivit fräckare, säger Ann-Catrin Stolt. 

Hon berättar att i de fall då ägarbytet gått igenom, går ärendet istället till kommunen som kontaktar den nya ägaren och ber denna flytta bilen. 

– Det är målvakter. Samma personer förekommer i flera fall, säger Ann-Catrin Stolt. 

Hon uppmanar allmänheten att vara vaksamma på oseriösa köpare när man säljer begagnade bilar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.