Region Gävleborg utreder alternativ för patienterna Foto: Alberto Lozano/SVT

1 800 patienter drabbas när Ljusnes hälsocentral stänger – vårdgivare säger upp avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Hälsocentralen i Ljusne kommer stänga på grund av personalbrist hos det privata företaget som driver den. De 1 800 invånarna som bor i området kommer att hänvisas till en annan hälsocentral inom kort.

– Vi kommer kontakta andra vårdgivare i området för att se vilka möjligheter de har att ta emot de patienterna som kommer från Ljusne, säger Kristina Ericson, avdelningschef på Hälsovalskontoret.

Under torsdagen har Region Gävleborg fått en ansökan från vårdgivaren Premicare för att säga upp avtalet för hälsocentralen i Ljusne utanför Söderhamn. Anledningen till beslutet är enligt det privata företaget att det inte går att driva verksamheten på grund av brist på personal.

– Med ett underlag på cirka 1 800 patienter blir Hälsocentralen mycket sårbar vid personalfrånvaro såsom sjukdom, eller vid semestertid, säger företaget i ett pressmeddelande.

Nu kommer Region Gävleborg skicka ett brev till de drabbade för att informera om beslutet. När det här kommer ske kan regionen inte svara på ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.