Utebliven rekrytering av sjökaptener under corona gör att sommarturerna med M/S Emma ser ut att bli färre än tänkt. Foto: SVT

M/S Emma är tillbaka – men saknar kapten

Uppdaterad
Publicerad

Hon spenderade hela förra sommaren i hamnen, på grund av corona. Nu är M/S Emma ute på Storsjön igen, men om hon ska kunna åka hela sommaren behövs fler båtkunniga i förarhytten.

Under sju veckor varje sommar kan passagerarbåten M/S Emma ta dig till några av Sandvikens semesterdestinationer. Men som det ser ut nu kommer de inte kunna köra den sjunde veckan, eftersom de inte har tillräckligt många kaptener. Främst på grund av utebliven rekrytering under coronaåret, men de behöver också bredda målgruppen som söker sig till sjöss.

Är det mest män som vill köra båten?

– Ja, så kan man väl säga, säger Ulric Björnsson, båtens redare. Men det vill vi ju ändra på. Det är en jättekul grej att köra båten. Man får träffa trevliga människor, man får köra en härlig båt, och man får vara ute på Storsjön, vilket är fantastiskt.

Se kapten Jonas Åström kasta loss i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.