Man bomhotatade tåg och passgerare. Fick ändå vara kvar på tåget efter kontroll av polis Foto: SVT

Man bombhotade tåg – polisen lät honom åka vidare

Uppdaterad
Publicerad

Med jättehög röst sa den manliga tågpassageraren: ”Jag har en bomb i påsen. Idag ska vi alla dö.” berättar en av passagerarna på tåget

Men efter att polisen konstaterat att mannen inte hade någon bomb fick han åka vidare med tåget. Nu anmäls polisen och Tåg i Bergslagen till Justitieombudsmannen – JO.

– Jag blev helt skräckslagen. Om han hade varit påtagligt berusad då hade jag inte blivit lika rädd. Men han var så klar. Det var fruktansvärt otäckt,  berättar Lena-Mie Bernkert från Gävle som var en av passagerarna den dagen.

Från Borlänge till Gävle

Det var den 21 juli, på SJ:s Tåg i Bergslagen mellan Borlänge och Gävle som passageraren plötsligt hotade med att spränga tåget och passagerarna i luften.

– Jag tänkte att jag måste få tag på polisen. Men jag vågade inte ringa själv ifall han skulle höra mig så jag skickade sms till min dotter som fick kontakta 112 istället, säger Lena-Mie Bernkert.

Lena-Mie Bernkert var en av passagerarna på tåget. Foto: SVT

”Håll dig lugn så får du sitta kvar på tåget”

Efter att Lena-Mies dotter larmat 112 klev en patrull på i Sandviken. Polisen visiterade mannen och konstaterade att han inte hade någon bomb på sig.

– Då sa dom bara håll dig lugn så får du sitta kvar på tåget. Och sen klev dom av, säger Lena-Mie Bernkert.

Polisen och tågföretaget JO-anmälda

Polisens presstalesman Mikael Hedström vill i nuläget inte kommentera händelsen innan polisen själva tagit del av JO-anmälan men till Gefle Dagblad sa han tidigare:

– Patrullen bedömde att han var lugn och får fortsätta färden. Han bedömdes inte heller vara hotfull eller ha en bomb. Han var inte heller så pass berusad att han behövde tas om hand enligt lagen om omhändertagande av berusad, säger han till tidningen.

”Man får inte skämta om sådant här”

– Om det här hade varit för 10-15 år sen hade jag inte reagerat. Men som läget ser ut idag med allt som händer i världen. Ja, jag blev faktiskt livrädd, säger Lena-Mie Bernkert , och menar att polisen borde ha tagit mannen av tåget.

– I dessa dagar får man inte skämta om sådant. Det ska få konsekvenser. Tala om för honom att så här gör man inte. Om vi släpper igenom nåt sånt här, var slutar vi då, undrar Lena-Mie Bernkert.

JO-anmälaren menar att mannen borde ha gripits, förhörts och delgetts misstanke om grovt olaga hot.

”Det är milt sagt anmärkningsvärt att polisen inte griper en person som hotat spränga infrastruktur, ett tågset med resenärer i luften, bara den som hotar bedöms ta det lite lugnt fram till verkställandet av hotet.” Skriver anmälaren till JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.