Gävle tingsrätt. Foto: SVT

Man döms för smygfoto av halvnaken kvinna i hennes lägenhet i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms av Gävle tingsrätt till böter för kränkande fotografering. Han hade fotot en kvinna i smyg i hennes lägenhet när hon var halvt naken och lagt ut fotot på ett nätforum. 

Fotot ska ha tagits någon gång i början av 2018 när mannen och kvinnan umgicks. De upphörde att ses året därpå. Mannen ska ha lagt upp bilden på henne under 2020. Enligt förhör med målsägande var det en kompis till henne som upptäckte bilden på en sajt. Då hade den legat uppe i närmare 200 dagar.

Mannen har erkänt brott

Bilden har en rubrik med kvinnans namn. På fotot står hon i trosor i sin lägenhet. Hennes ansikte, bröst och tatueringar syns på bilden. Kvinnan tog en skärmdump och gjorde en polisanmälan.  

Mannen åtalades och fälldes för kränkande fotografering och olaga integritetsintrång. Han erkände gärningarna. Straffet blev böter på 20 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.