Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Man häktades efter knivmordet i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige mannen som suttit anhållen efter knivdådet i Bollnäs i lördags har häktats vid Hudiksvalls tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 45-åriga misstänkte mannen anlände i sällskap av tre häktesvakter och var fängslad till både händer och fötter. Förhandlingarna hölls med stängda dörrar på grund av utredningstekniska skäl. Mannen hade begärt och fått Leif Silbersky som försvarare, han kunde dock inte närvara vid dagens förhandling och ersattes tillfälligt av Kent Sooaru.

Väntat beslut

Efter en knapp timmes förhandling beslutade tingsrätten att mannen skulle häktas. Rätten gick också på åklagarens önskan om restriktioner. För kammaråklagare Birgitta Fernlund var det ett väntat beslut.

Knivmordet i Bollnäs

– Jag har lagt fram det som finns i förundersökningen av vittnesiaktagelser och det vi så här långt har kunnat få fram av teknisk undersökning. Det handlar om förhörsuppgifter och en del beslag som gör att man har konstaterat att det är på sannolika skäl för det här brottet.

Vad finns det för bevis- och vittnesuppgifter?

– Det är framförallt från personer som har befunnit sig på den aktuella adressen som har pekat ut den här mannen som gärningsman. Det finns också andra vittnesuppgifter i närområdet som spelar in, men det kan jag inte gå in närmare på just nu. Jag bedömer att bevisläget är ganska gott, men vi måste naturligtvis vara öppna för att det kan finnas andra möjligheter, men jag bedömer att vi är på rätt väg, säger Birgitta Fernlund.

Inte på brottsplatsen

45-åringen som är hemmahörande i Ljusdal nekar till alla anklagelser. Han medger att han har befunnit sig i Bollnäs, men av helt andra skäl än det åklagaren påstår och inte på brottsplatsen, säger hans försvarare Kent Sooaru som inte vill säga mer än så.

– Jag vill inte gå in på några delar av utredningen nu av många olika skäl, främst för att jag har dålig kunskap om vilka utredningsfynd som har gjorts och vill därför inte gå in på eller kommentera utredningen överhuvudtaget, säger han.

Åtal kommer att dröja

Hudiksvalls tingsrätt beslutade att åtal ska vara väckt inom två veckor. Men då kommer inte kammaråklagare Birgitta Fernlund ha förundersökning klar.

– Det kommer att ta betydligt längre tid än så. Det är bland annat DNA-undersökningar som ska till och det tar tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bollnäs

Mer i ämnet