Foto: Roger Nilsson

Man i 80-årsåldern åtalas för mord i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-åldern åtalas för mord på sin hustru i Gävle i december. Kvinnan dog på sjukhus efter att ha utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

Exakt när maken ska ha angripit sin hustru har polisen inte kunnat avgöra. Enligt åtalet som lämnades in vid Gävle tingsrätt nu under förmiddagen skedde överfallet antingen den 19 eller 20 december i fjol.

Ett bräckjärn pekas ut som mordvapen. Till rättegången kallas även ett vittne som ska höras om att maken tidigare varit aggressiv mot hustrun, och även om hans sjukdomstillstånd.

Bara en dag

Rättegången är planerad att pågå under en enda dag, den 26 februari, vilket är mycket ovanligt när misstankarna gäller mord. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen, som har en demenssjukdom, kan lida av en allvarlig psykisk störning i lagens mening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.