Foto: TT

Man i Gävle åtalad i mutbrottshärva kring jägarbevis

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan avslöjades att två hockeyspelare i Brynäs mutat till sig jägarexamen och de båda bötfälldes. Nu har åtal väckts mot de personer som misstänkts ligga bakom utförandet av jägarbevisen.

Det är två män från norra Sverige som ska ha tagit emot kontant-ersättning på cirka 4000 kr per jägarbevis. Ytterligare en misstänkt från Gävleregionen har varit en länk till att locka personer till att köpa jägarbevis.

Ett 40-tal givare har förhörts i den här delen av förundersökningen, de flesta bosatta i Stockholm och Gävle.

Misstänkta för grovt osant intygande

Åklagarmyndigheten har väckt åtal om grovt osant intygande och grovt tagande av muta mot de tre personerna. Och det är Nationella operativa avdelningens (Noa) anti-korruptionsgrupp som bedrivit utredningen i samverkan med flera polisregioner.

– Noa övertog ärendet under vintern 2017 efter att polisregion Mitt påbörjat arbetet, och vi insåg snabbt att ärendet växte och hade en spridning av misstänkta över ett stort geografiskt område, säger Per Thörnqvist, utredare på Noas anti-korruptionsgrupp, på polisens hemsida.

Många förhörda sedan 2018

Ett tillslag genomfördes sommaren 2018 där två huvudmän greps och under hösten och vintern 2018 har en stor mängd förhör genomförts med personer misstänkta för givande av muta och brukande av falsk urkund.

– Ett jägarbevis krävs för att kunna ansöka om en vapenlicens. Tre personer är nu huvudmisstänkta för att ha varit involverade i att mot kontant betalning sälja jägarbevis utan att eleven genomfört de olika delmoment som krävs, säger Per Thörnqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer