Foto: Markus Dahlberg/SVT

Man i Hälsingland frikänns från barnvåldtäkter

Publicerad

En man i 50-årsåldern i Hälsingland frikänns av Hudiksvalls tingsrätt för våldtäkt mot barn. Bevisningen räcker inte till.

Mannen åtalades i mars misstänkt för våldtäkt mot barn, åklagaren påstår att mannen haft sex med en minderårig flicka vid upprepade tillfällen under 2017, men nu har Hudiksvalls tingsrätt frikänt mannen.

Domstolen betonar att de inte avgör om det som påstås faktiskt har hänt eller inte, utan kan bara ta hänsyn till den bevisning som finns, och i det aktuella fallet räcker det inte.

Berättelser räcker inte som bevis

Flickan har under rättegången varit ovillig eller oförmögen att berätta själv om hur, när eller var övergreppen ska ha skett. Tingsrätten tror inte att flickan ljuger men konstaterar att det hon berättar inte räcker som bevis.

Den åtalade mannen har lämnat vissa medgivanden i polisförhör, men i efterhand berättat att han varit påverkad av starka mediciner, något åklagaren inte har motbevisat. Hans berättelser får heller inte stöd av annan bevisning och sammantaget finner tingsrätten att åtalet inte är styrkt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.