Man med hjärtinfarkt slussades runt i vården – avled

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern sökte vård på grund av buksmärtor. Efter att ha slussats runt inom Region Gävleborgs vårdapparat upptäcktes till sist en pågående hjärtinfarkt som han sedan opererades för. Dagen efter avled mannen av komplikationer från hjärtinfarkten.

Det var i februari i år som mannen tillkallade ambulans på grund av buksmärtor. När ambulansen kom dit var han dålig och sjuksköterskan fann hans blodtryck ej mätbart. Men det blev ingen tur till akuten utan patienten fick sjuktransport bokad in på hälsocentralen samma dag, där man också noterade buksmärta.

Därifrån remitterades mannen till akuten, dit han skickades med taxi. Väl på akutmottagningen diagnostiserades mannen med akut hjärtinfarkt. På grund av missförstånd dröjde det innan operationen väl skedde. Efter komplikationer från hjärtinfarkten avled mannen dygnet efter på hjärtintensivvårdavdelningen.

Fördröjd diagnos bidrog till dödsfallet

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömer att diagnosen blev fördröjd cirka 4,5 timmar, någonting de tror kan ha bidragit till mannens död.

”Vi beklagar den tragiska utgången för patient och anhöriga. I detta fall misstolkades buksmärtan och patientens hjärtinfarkt missades de första timmarna, vilket kan ha bidragit till utgången för patienten” säger Agneta Larsson, chefläkare hos Region Gävleborg, i ett pressemeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.