Elin Källberg kommer att yrka på fängelsestraff för mannen som utförde omskärelserna. Foto: Robin Herzog/SVT

Man som omskar nio pojkar på föräldrars begäran nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot en man som under flera hembesök omskar nio pojkar i Söderhamn och Gävle som var mellan ett par veckor och sju år gamla. Enligt läkare har ingreppen utförts slarvigt och lett till skador på könsorganen.

Mannen nekar till åtalspunkterna som gäller brott mot lagen om omskärelse av pojkar, misshandel och grovt vållande till kroppsskada. Kammaråklagaren kommer att yrka på fängelsestraff för handlingarna som utfördes 2018.

– Bortsett från att han inte varit behörig har omskärelserna inte gått bra. Det har uppkommit skador och komplikationer utan tillräcklig smärtlindring och utan godtagbara hygieniska förhållanden och undermåliga instrument har använts, sa Elin Källberg, kammaråklagare, under rättegången.

Använde lödpistol

Den åtalade mannen som är i 30-årsåldern är inte legitimerad läkare och använde en ickemedicinsk lödpistol han köpt i en butik när han utförde omskärelserna, som gjordes på vårdnadshavarnas begäran. För detta fick han 2 000 kronor av de allra flesta vårdnadshavare.

Mannen själv uppgav dock att han har medicinsk utbildning från Syrien och därmed är behörig att utföra omskärelser, något han sa att han gjort flera gånger i Syrien och Egypten med goda resultat. Och även dessa nio gånger menar han att det gick bra.

– Jag omskar barnen, allt gick väl, det var inga komplikationer eller andra reaktioner, sen lämnade jag instruktioner till föräldrar och lämnade platsen, sa den åtalade under rättegången.

Läkare kritiserar

Läkare som träffat barnen efter ingreppen har bland annat uppgett att de inte trott att en riktig kirurg utfört ingreppen och att det rört sig om slarviga omskärelser. Ett par av pojkarna beskrevs i journaler ha haft så ont att de haft svårt att gå.

– Man har har ibland tryckt ner pojkarna på madrasserna för att kunna utföra ingreppen, säger Martin Sjökvist, målsägandebiträde.

Han yrkar på att skadestånd om 70 000 kronor ska betalas ut till var och en av de nio barnen.

Hör Elin Källberg, kammaråklagare, berätta mer om fallet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.