Arkivbild. Foto: SVT/TT

Gävlebo våldtog medvetslös kvinna – blev ertappad av poliser

Publicerad

En man i 30-årsåldern våldtog en medvetslös kvinna i Gävle i april i år. Hovrätten dömer honom till två år och åtta månaders fängelse. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 105 000 kronor.

Våldtäkten som skedde i april i år upptäcktes av poliser som kom till platsen i ett annat ärende. Poliserna såg den tilltalande och målsägande ha sex. När polisen uppmanade dem att ta på sig kläder låg kvinnan kvar i sängen, medvetslös, med huvudet ner i kudden.

Medvetslös i flera timmar

Efter att kvinnan hade förts iväg med ambulans förblev hon medvetslös i flera timmar, enligt personal på Gävle sjukhus. Medicinska undersökningar visade att hon hade lugnande läkemedel i kroppen.

Den dömde mannen hävdar att kvinnan själv tog de lugnande tabletterna och att hon frivilligt hade sex med honom. Offret har berättat i förhör att hon drack ur ett glas som mannen gav henne och att hon där efter började känna sig konstig och yr. Efter det hade hon bara suddiga minnesbilder från lägenheten – tills hon vaknade upp på sjukhuset.

”Måste ha varit uppenbart”

Att kvinnan var medvetslös när polisen kom och att hon inte var kontaktbar under flera timmar efteråt spelar en stor roll i att mannen döms.

”Kvinnan har således på grund av drogpåverkan befunnit sig i ett tillstånd där hon helt saknat förmåga att freda sin sexuella integritet. Detta måste ha varit uppenbart för den tilltalade. Han har trots det genomfört ett samlag med henne”, står det i domen från hovrätten för nedre Norrland.

Skyldig till fler brott

Enligt åklagaren är mannen skyldig till att också ha drogat kvinnan och tingsrätten gick på åklagarens linje. Hovrätten menar att mycket talar för att så var fallet, men att bevisningen inte är tillräcklig.

Mannen döms, utöver våldtäkt, för olaga hot, stöld, skadegörelse, grov skadegörelse, olovlig körning, rattfylleri, fem fall av ringa narkotikabrott, två fall av brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål och vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer