Lena Hägglunds kor behöver 14.000 liter vatten per dag. Här berättar hon om oron för vattenbristen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Många brunnar riskerar sina i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli rekordlåga grundvattennivåer i landet i sommar. Många med egna brunnar riskerar få slut på dricksvatten. En av de lantbrukare som ligger i riskområdet är Lena Hägglund i Nickora utanför Njutånger.

– Vi måste ha vatten, djuren måste ha vatten. Om brunnen skulle sina vet jag inte vad vi skulle göra, säger Lena Hägglund.

22.000 lantbrukare i Sverige med egna vattenbrunnar riskerar på grund av de låga grundvattennivåerna att bli utan vatten i sommar.

”Bottenrekord på vissa håll”

Det är lantbrukstidningen ATL som tagit fram siffrorna för vilka lantbrukare som riskerar få torra brunnar i sommar. Larmsingnalerna om de mycket låga grundvattennivåerna har kommit länge.

LÄS MER: Nio myndigheter varnar för historisk vattenbrist

I sommar riskerar det att bli rekordlåga nivåer enligt Sveriges geologiska undersökningar SGU.

– Man kan förvänta sig bottenrekord på vissa håll, säger Nils Ohlanders, statsgeolog på SGU.

– Som det ser ut skulle det kunna bli samma låga nivåer som vi fick på Öland och Gotland förra sommaren i stora delar av landet.

14.000 liter vatten per dag

På Öland och Gotland tog vattnet slut i många brunnar förra sommaren och man måste köra ut vatten från fastlandet till de båda öarna.

TV: Därför kan det bli vattenbrist i Sverige

Landbruksfamiljen Hägglund gör dagligen av med cirka 14.000 liter vatten till sin 79 mjölkkor och nästan lika många kvigor. Någon reservplan för hur de ska lösa problemet om det uppstår har de inte.

– Det är ju det man fundera på, vad man ska göra. Det är fråga om så offantligt mycket vatten som måste köras hit då, säger Lena Hägglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet