Foto: SVT

”Många djur gillar att uppträda”

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun beslutade förra året att inte upplåta mark till cirkusar som har djur med i sina föreställningar. I kväll uppträder ändå en cirkus med djur på kommunal mark. Och turnéledaren avfärdar påståendena om att djuren far illa, som var anledningen till kommunens beslut.

– Många djur gillar att uppträda och det ser vi ju. Annars skulle de inte ha glans i päls och ögon, äta och må bra. Är det något djur som inte gillar det här så byter vi ut det och det får det stanna hemma eller så ger vi bort det, säger turnéledaren på Cirkus Maximum, Helena Schicht.

”Trång förvaring och hård träning”

De ständiga transporterna, förvaring i trånga och ofta provisoriska utrymmen, hård träning och stress av höga ljud och ljus var det som låg till grund för beslutet i Hudiksvalls kommunfullmäktige i november förra året. Men trots det uppträder en cirkus med djur i kväll på kommunal mark.

– Den cirkus som är här nu fick tillstånd innan beslutet togs i fullmäktige. Fortsättningsvis kommer vi inte att kunna upplåta kommunal mark för cirkus med djur, men det är överklagat så vi får se vad som händer efter domslut, säger tillförordnad verksamhetschef Sara Johansson.

Hyra mark privat en lösning

Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten. Oavsett utgång kommer det inte hindra Cirkus Maximum. De kommer att komma tillbaka.

– Ja, vi kommer att komma tillbaka till Hudiksvall. Med största sannolikhet kommer det här beslutet bli upphävt i Förvaltningsrätten och annars kan vi alltid hitta en privat markägare som vi kan hyra av i stället, säger Helena Schicht.

Missa inte!

Här kan du se ett klipp på betandes kameler och dromedarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.